Tusindvis af skoleelever kan få en helt særlig start på skoleåret, når de 12. august inviteres til at overvære en af operaens store klassikere, Verdis Rigoletto, i en særlig version til unge. Bag invitationen står Opera Hedeland, som nu for anden gang opfører opera i stor skala tilpasset skoleelever. Sidste gang var i 2019, hvor de godt 3.000 billetter til ”Mini-Carmen” blev revet væk på få dage.

”Selv om Verdis Rigoletto blev skrevet i 1851, er der mange evigt aktuelle temaer i operaen. Konflikterne er tydelige, og uretfærdighederne og de beslutninger, der træffes, er ikke pakket ind. Det gør det på mange måder oplagt at præsentere det for børn og unge, som bagefter kan arbejde med tingene i klasserne”, siger Claus Lynge.

Operaen er skåret til, så den passer til elever på femte klassetrin og opefter. Forestillingen varer således godt en time og rummer essensen af den originale fortælling om den kyniske hofnar Rigoletto, der kommer grueligt galt afsted med at sætte fælder op for andre. Sangene er oversat til dansk på tekstanlægget, hvilket gør det lettere at forstå handlingen.

For også at gøre det let for lærerne at gå til arbejdet, stiller Opera Hedeland gratis undervisningsmateriale til rådighed, som er udviklet specielt til lejligheden.

”Undervisningsmaterialet griber fat i nutidige konflikter, som er nærværende både i medierne og i skolen. Kønsroller og #metoo er oplagt at diskutere, men mindre børn kan også være med, når det handler om mobning og hvordan forholdet er – og bør være – mellem forældre og børn”, siger Claus Lynge.

Pizza og finkultur

Spørger man i en tilfældig skoleklasse, om de kan nynne noget fra Verdis Rigoletto, vil der næppe ryge mange hænder i vejret. Slår man i stedet de første toner fra arien kvinden er lunefuld, an, vil stort set alle til gengæld være med.

”Verdis melodi har været brugt til at promovere alt fra deodoranter og chips til chokolade og computerspil, så stort set alle vil genkende den, når de hører den. Efter et besøg i operaen vil de vide, at passagen stammer fra et drama med væsentligt mere på spil end snacks og toiletartikler”, siger Claus Lynge.

Operaen synges af dygtige solister, som akkompagneres af topprofessionelle musikere fra bl.a. Danmarks Radios Symfoniorkester og Det Kongelige. For instruktionen står Freja Friberg Lyhme, som også stod bag successen med ”Mini-Carmen” i 2019.

Tilmelding

Tilmelding af lærere og elever er åben via www.operahedeland.dk/mini-rigoletto

 

FILM

Instruktør Freja Friberg Lyhme fortæller om at lave opera for børn:

https://youtu.be/v2JHFT3bMPc 

 

FAKTA

  • Opera Hedeland opfører opera i stor skala hvert år i august
  • Mellem hovedforestillingerne opfører Opera Hedeland en forestilling målrettet elever og lærere i Greve, Høje Taastrup og Roskilde Kommune.
  • Årets opførelse for både børn og voksne er Verdis Rigoletto
  • Mini-Rigoletto opføres torsdag d. 12. august kl. 11-12
  • Opera Hedeland har ordinær premiere på Rigoletto fredag d. 6. august og spiller igen d. 13. Og 14. august
  • Se mere og bestil billetter på www.operahedeland.dk/mini-rigoletto